Balsemflesje van Salome
volmaakt leven

Blauwe popJaartal:
2004

Techniek:
Olieverf op paneel

Afmeting:
61 x 67


Reinout Krajenbrink ©

 

                             BLAUWE POP

 

 

Het schilderij de Blauwe pop is in tegen-stelling tot de meeste schilderijen gemaakt in opdracht. Dit houdt in dat de opdracht-gever ook invloed kan hebben op datgene wat te zien zal zijn op het schilderij. Op deze manier is er vaak een zeer persoonlijke band met toekomstige eigenaar en het schilderij zelf. In dit geval was de opdrachtgever niet de toekomstige eigenaar, het schilderij is namelijk een huwelijksgeschenk geschonken door de familie aan een nicht van mij die woont in Milaan.

Het stilleven dat we hier zien is een compo-sitie geworden van dingen die mijn nicht zullen herinneren aan enkele dingen van thuis in Nederland. Er is een compositie gemaakt van ca 6 voorwerpen die verwijzen naar haar ouders. Haar moeder was iemand die o.a. op muzikaal en creatief gebied zeer begaafd was. Het bladmuziek dat we op het schilderij zien verwijst naar het muzikale aspect. Verder heeft ze een groot aantal poppen gemaakt in vele soorten en maten.

Eén daarvan zien we centraal in het stilleven. Haar zittende houding waarbij ze zit tegen de muur met haar poppenbenen richting de toeschouwer, zorgen voor een dieptewerkend effect in het schilderij. Haar moeder was verder ook een verzamelaar van allerlei hebbedingetjes, waaronder bijvoorbeeld hele kleine theeserviesjes. Eén exemplaar uit deze verzameling is ook rechts in de compositie zichtbaar. Van haar vader zijn ook drie attributen zichtbaar, die betrekking hebben op zijn leven. Om te beginnen met de wereld-bol. Haar vader heeft in het verleden bij de marine gediend en zat voornamelijk in In-donesië. Vandaar ook dat de wereldbol ge-draaid staat met Indonesië aan de voorkant. Na zijn dienstperiode werd hij accountant, waar de inktpot met ganzenveer naar verwijst. Op de achtergrond zijn ook enkele boeken ze zien. Het dikste boek is een woordenboek Italiaans, die natuurlijk een verwijzing is naar mijn nicht haar eerste "correspondentie" met haar Italiaanse geliefde. Het boek ziet er een beetje versleten uit, wat uiteraard duidt op veelvuldig gebruik.

Naast het woordenboek zien we een boek dat gaat over het boerenleven in de Achter-hoek. Het boek vertelt over het leven waarin haar vader is opgegroeid. Zo is dit stilleven een eenheid geworden van verschillende achtergronden van haar ouders, die haar in Milaan een beetje aan thuis doen herinneren.

 

overzicht stillevens