ZIUDELIJK SCHIP
Eskol

Carpe diem

Reinout Krajenbrink ©

 

                                   CARPE DIEM

 

Al in het verre verleden, in welke cultuur dan ook, hebben bloemen een specialeplek in het leven van mensen ingenomen. In de oudheid werden bepaalde bloemen zelfs gezien als de aardse verwezenlijking van goden. Ook in latere tijden werden aan bloemen symbolische betekenissen gegeven. Door hun majestueuze maar echter kortstondige- bloei hebben ze zowel de betekenis van nieuw leven (de bloem nog in de knop) als dat van de vergankelijk-heid gekregen. De eerste bloemstillevens in Nederland werden dan ook vaak volledig in lijn van de 15e en 16e-eeuwse denkwereld van "memento mori"(gedenk te sterven) geschilderd.

Ik schilderde dit schilderij na grondig studie gemaakt te hebben van vele klassieke meesters in het bloemstilleven- genre. Ik koos daarbij voor de titel Carpe diem, die als tegenhanger gezien mag worden van het genoemde memento mori.

Carpe diem betekent "pluk de dag" of met andere woorden: geniet van de dag en gebruik deze zo intensief mogelijk.

De horizontale schaduwen op de wand laten zien dat de zon nogal laag aan de hemel staat. De dag lijkt net te beginnen. Het is vroeg en enkele bloemen zitten nog in de knop, maar toch is er al veel bedrijvigheid te zien. Enkele vlinders zijn de prachtige bloemen niet ontgaan en weten door een openstaande raam naar binnen te fladderen. Zolang de dag duurt, zullen zij de tijd optimaal benutten om de nectar van de bloemen te verzamelen.

Het gaat hier om twee kleine vossen, waarvan de meest linkse haast het schilderij lijkt in te vliegen. Een knipoog naar het memento mori is natuurlijk de stenen monnik, die echter op geheel eigen wijze de dag plukt en bijna met zichtbaar genoegen geniet van het straaltje ochtendlicht dat op hem valt.

Door middel van de rustig genietende monnik, de vlijtige vlinders en een uitbundig bloemenboeket gaf ik een eigen interpretatie op het thema carpe diem oftewel: pluk de dag!

overzicht stillevens