Doosje van PandoraJaartal:
2003

Techniek:
Olieverf op paneel

Afmeting:
21 x 16


Reinout Krajenbrink ©

 

                     DOOSJE VAN PANDORA

 

 

De term: “het openen van de doos van Pandora” wordt in verband gebracht met tijden van rampspoed en ellende. Dit verhaal is afkomstig uit de Griekse mythologie, waarin de god Zeus woedend is op de mensheid en deze wil straffen door middel van het sturen van een beeldschone vrouw, genaamd Pandora. Deze fatale vrouw krijgt van Zeus een doos mee, waarin alle mense-lijke rampen zich bevinden. Toen de doos eenmaal op aarde geopend werd, vloog al

het kwaad de wereld in. Echter alleen de "Hoop" bleef achter.

Op basis van deze mythe is dit miniatuur-stilleven geschilderd. We zien een geopend doosje omringt door sneeuwklokjes. Dit alles staat op een tafel van marmer, welk materiaal zorgt voor een klassieke uitstraling.

Het doosje zelf is gemaakt van lapis lazuli-blauw en 22 karaats goud.

De schoonheid ervan, maakt dat het zeer verleidelijk is om het te openen, wat dan ook is gebeurd.  In de traditionele symboliek is de doos een vrouwlijk symbool dat, indien gesloten, staat voor onschuld. Maar wanneer de doos geopend is betekent het rampspoed.

Van meer innerlijke schoonheid getuigt het maagdelijk witte sneeuwklokje, dat symbool staat voor de achtergebleven "Hoop". Dit bloempje dankt deze betekenis aan het feit dat het in de koude wintertijd hoop geeft op een nieuwe bloeiende lente.

 

Eskol
Gifflesje van Cleopatra
overzicht stillevens