Doosje van Pandora
Doosje van Pandora

EskolJaartal:
2001

Techniek:
Olieverf op paneel

Afmeting:
62 x 55


Reinout Krajenbrink ©

 

                               ESKOL

 

 

De stillevens van mij hebben nog wel eens titels die om verduidelijking vragen. Dit schilderij met de titel Eskol is daar eentje van. Als we de oorspronkelijke betekenis van het woord Eskol gaan bekijken, moeten

we terug naar het Oude Testament van de bijbel, namelijk Numeri 13: 23-24. Ik gebruik de bijbel namelijk vaak als inspiratiebron voor mijn schilderijen. Het verhaal speelt ten tijde van Mozes, toen hij met het volk Israël het land Kanaän intrekt en verspieders erop uitstuurt om dit onbekende land te verkennen. "Toen zij in het dal Eskol gekomen waren, sneden zij daar een rank met één tros druiven af,  die zij met hun tweeën aan een draagstok droegen; ook enige granaatappelen en vijgen. Die plaats noemde men het dal Eskol wegens de druiventros, die de Israëlieten daar afgesneden hebben. (Numeri 13: 23-24)". In het bijbelgedeelte kunnen we opmaken dat het hier gaat om een grote tros druiven. Als we het schilderij in realiteit bekijken zien ook dat daar een tros druiven ligt van grote omvang.

Door de grote gemberpot op de achtergrond van de druiventros te zetten, creëer ik een referentiekader, zodat de kijker een indruk krijgt hoe groot de druiventros wel niet is. Tevens is op de gemberpot een afbeelding zichtbaar van de twee verspieders die de omvangrijke druiventros met een draagstok meenemen. Het bijbelverhaal wil duidelijk maken dat het land Kanaän mooi en vruchtbaar was. Ook dit schilderij wil die bepaalde schoonheid sugereren en aan de kijker overbrengen.

overzicht stillevens