kersen van oedipus
Johannes en catharina

Gedenk de herfstJaartal:
2005

Techniek:
Olieverf op paneel

Afmeting:
45 x 31


Reinout Krajenbrink ©

 

                            GEDENK DE HERFST

 

 

De herfst is een periode wat de mens vaak met gemengde gevoelens ondergaat. Enerzijds is er de natuur die met prachtige bonte kleuren het landsschap bepaalt en kan deze periode met zijn onstuimige weersomstandigheden, nostalgische en behaaglijke gevoelens oproepen. Anderzijds kan de mens ook behoorlijk neerslachtig raken door het sombere licht en de afstervende natuur. Met dit herfsttafereel wil ik ook dan ook een dieperliggend gevoel weergeven. Uiteraard fascineert mij de vorm en de kleuren van een donkerrode kastanje in zijn geelgroene bolster enorm, maar ook de symbolische waarde is even interessant. De kastanje in zijn bolster staat voor deugd en kuisheid. Omringd door dorens maar niet aangeraakt heeft hem deze betekenis gegeven van de overwinning van de verleidingen.

De slak is de tegenhanger van de kastanje en is daarom ook uitgebeeld. Het beestje staat voor het aardse, de zonde en ook wel voor de wellust, als zich voedend met modder en slijm.

De kuisheid tegenover de wellust, beheersing tegenover de zonde, dat zijn de tegenstellingen die je hieruit kunt halen. Maar er zijn nog meer dingen geschilderd:Dan zijn er nog de afstervende bladeren en het bijbeltje. Ook hier zien we een tegenstelling. Het boek is symbool voor wijsheid en wanneer geopend verbeeldt het "het boek des levens".

Een wijsheid, die al eeuwen oud is maar nog steeds  tijdloos is en nooit zijn waarde zal verliezen. Daartegenover staan de bladeren van de boom die we hier ook op de tafel aantreffen. Het boek wordt nog wel eens vergeleken met een boom, aangezien beiden over bladeren beschikken, zei het dan in een iets andere vorm. De bladeren hier op de tafel symboliseren het aardse, datgene wat wel tijdelijk is. Het komt en het gaat.  De inhoud van het blad is nou nog mooi rood of gelig, straks zal het er niet meer zijn, dat in tegenstelling tot de inhoud van het open boek. Je zou zo een onderscheid kunnen maken tussen de aardse, vergankelijke zaken, zoals de slak (waarvan slechts het huisje nog over is) en de afstervende bladeren tegenover de voorwerpen die eeuwigheidswaarde uitbeelden: het boek van de wijsheid en de kastanje, de pit die altijd weer voor nieuw leven zal zorgen in het voorjaar. Al deze objecten zien we gemengd bij elkaar liggen, net zoals we het in deze wereld ook beiden voorgelegd krijgen, echter de vraag is waarvoor kies wilt kiezen.

 

overzicht stillevens