Het gevallen parelsnoerJaartal:
2001

Techniek:
Olieverf op paneel

Afmeting:
46 x 56


Reinout Krajenbrink ©

 

                                   HET GEVALLEN PARELSNOER

 

 

Tijdens een etentje bij de Chinees, kwam ik deze oesterschelp onder ogen wat aanleiding werd voor dit schilderij. Het  thema hiervan is een spreuk uit de Joodse wijsheidsliteratuur: "Wie op zijn rijkdom vertrouwt, die zal vallen; maar als fris loof  zullen de rechtvaardigen uitspruiten"

 

De rijkdom wordt hier weergegeven als een parelsnoer, voortkomend uit de schelp van een oester. De parel ook wel symbool voor ijdelheid werd vaak door de 17e eeuwse schilder Vermeer gebruikt in zijn schilderijen.

Op de tafel staat dan ook een ansichtkaartje van het schilderij "het parelsnoer" dat Vermeer rond 1664 schilderde. Op het origineel bewondert het meisje haar

parelsnoer in de spiegel. Echter op de ansichtkaart draagt ze de ketting niet meer, omdat ze het heeft laten vallen. Het ligt nu dus op de tafel in de schelp.

 

Het plantje met de zilveren parelmoerachtige blaadjes is de Judaspenning. De naam van deze plant is ontleend aan het verhaal van Judas Iskariot, die Christus voor 30 zilverlingen verraadde. Judas die vertrouwde op zijn geld kwam tenslotte tragisch ten einde.

 

De reden voor de tak met de jonge blaadjes slaat natuurlijk terug op het tweede gedeelte van de spreuk.

twee februari
overvloed
overzicht stillevens