volmaakt leven
aarden kan met sierkalebassen

Glaswerk met druivenJaartal:
2004

Techniek:
Olieverf op paneel

Afmeting:
50 x 40


Reinout Krajenbrink ©

 

                                        GLASWERK MET DRUIVEN

 

Het schilderen van glas is voor veel kunstenaars een grote uitdaging. Voor veel toeschouwers is het altijd weer de vraag hoe de schilder iets als glas kan laten lijken. Wit glas heeft namelijk geen kleur. Hier ligt dan ook voor dekunste-naar de uitdaging: het schilderen van glas is eigenlijk alleen maar het spelen met licht en reflecties. Wat je ziet bij glas is eigenlijk alleen maar de kleur van de achtergrond. De lichte plekken in het atelier reflecteren vaag op het glasopper-vlak en de lichtbronnen in de ruimte schijnen op het glas als lichtpuntjes aan de zijde waar het naar binnen-valt (in dit geval dus van rechts). Op de plek waar het licht tenslotte het glas verlaat, ontstaat een heldere reflectie.

  Hoe helderder het glas hoe minder je het materiaal zelf en hoe beter je de voorwerpen er achter kunt zien. Vergelijk de transparantie van het glas van de karaf maar eens met het glas van het kogelflesje en de fruitschaal. Ook is bij helder glas de lichtbron duidelijker herkenbaar. In dit schilderij is dat een raam waarin je zelfs aan de blauwe lucht kunt zien, dat het buiten mooi weer is. Bij dof glas zou je enkel een diffuse lichtvlek waarnemen.

   Voor het schilderen van een druif gelden eigenlijk dezelfde principes. Een druif is als het ware ook een glasachtig object, waar het licht doorheen valt. Het mist natuurlijk de echte transparantie van helder glas, maar de druif is weldegelijk doorschijnend, waarbij je de pit soms zelfs kunt zien zitten.

In dit schilderij speelt de schilder met die gemeenschappelijke kenmerken van glas en druiven en laat de vormen zelfs in elkaar terugkeren. Zo zien we dat de vorm van het kogelflesje eigenlijk een herhaling is van de vorm van een druif met een steeltje.

Het gedeelte van de karaf waarin de rosé zichtbaar is, heeft ook een gemeenschappelijke kenmerk met de druif. Het effect van lichtinval is identiek aan dat van de druif. De karaf is namelijk op deze plek net zoals de druif gevuld met een gekleurde waterige substantie. Dit heeft bij beiden het effect dat linksonder, waar het licht het object weer verlaat, de kleur zich het helderst manifesteert.

Tenslotte zien we in het glas van het fruitschaaltje de druif ook weer in totale vorm  terugkomen.

 

overzicht stillevens