HartstochtJaartal: 
2002

Techniek: 
Olieverf op paneel

Afmeting: 
54 x 70

Reinout Krajenbrink ©

 

                            HARTSTOCHT

 

 

Het schilderij "de hartstocht"gaat over het liefdesverlangen van een bruid. De bruidegom is er echter nog niet, dus de bruid bereid zich intussen voor op de hartstochtelijke nacht die eventueel nog komen gaat. Kort is dit ook de essentie van het bijbelgedeelte wat we kunnen lezen in Hooglied 5:2-5 (zie onder). Hoewel het schilderij de titel: Hartstocht draagt, laat het in eerste instantie geen hartstochtelijke scène zien. Door middel van metaforen en symboliek wordt tot dit thema gekomen. Warmte en gedrevenheid zijn gevoelens/aspecten die horen bij hartstocht, vandaar ook dat veel warme kleuren zoals oranje en rood over-heersen in dit stilleven. De compositie is verder heel dynamisch/druk, met veel krioelende vormen, iets wat ook past binnen de kaders van de hartstocht.

Het schilderij leidt ons naar de slaapkamer van de bruid, die dus wacht op haar gelief-de.Het tafereel waar we naar kijken vindt plaats naast het bed op een emaillen vloer. Van het bed zien we slechts linksboven in beeld het purperen dekkleed. Om een passen-de sfeer te creëren  heeft de bruid enkele druppels mirreolie in de geurlamp gedaan, die zo de ruimte vult met een heerlijke zoete geur. Naast de geurlamp staat een koperen sculptuur waarop we de Griekse liefdesgod Eros in innige omhelzing zien met zijn geliefde Psyche. Het is een verwijzing naar de gedachten van de bruid, die waarschijnlijk ook naar deze gepassioneerde omhelzing verlangt. Ze heeft inmiddels haar kleren afgeworpen en haar avondjurk ligt dan ook deels uitgespreid over het boek waarin ze net zat te lezen. Onder het genot van enkele sappige pruimen, heeft ze de tekst tot zich door laten dringen.De bladzijde in het boek toont een halfnaakte haitiaanse vrouw, die wachtend op een stoel, melancholisch voor zich uit zit te kijken. Het is een schilderij van de 19e eeuwse Franse schilder Gauguin. Naast deze afbeelding vinden we opde andere bladzijde een geschreven tekst. Het enige leesbare in het Nederlands geschreven tekst is de titel: Liefdesverlangen der bruid en de passage in de bijbel waar we dit terug kunnen vinden: Hooglied 5:2-5. Als we deze passage lezen, vinden we de sfeer terug die het stilleven ons wil vertellen.

 

Hooglied 5: 2-5

Ik sliep, maar mijn hart was wakker. Hoor,

mijn geliefde klopt aan. "Doe mijn open,

mijn zuster, mijn liefste, mijn duive, mijn volmaakte, want mijn hoofd is vol dauw,

mijn lokken zijn vol druppels van de nacht."

 

"Ik heb mijn kleed reeds afgelegd, hoe zou ik het weer aandoen? Ik heb mijn voeten gewassen, hoe zou ik ze weer verontreini-gen?" Mijn geliefde stak zijn hand door

de opening en mijn hart werd onstuimig over hem. Ik stond mirre, mijn vingers van vloeiende mirre op de greep van op om mijn geliefde open te doen, mijn handen dropen van de grendel.

kastanjes op tafel
kalebassen in avondzon
overzicht stillevens