Oud en nieuw
kastanjes op tafel

De helende krokus

Reinout Krajenbrink ©

 

                       DE HELENDE KROKUS

 

 

De combinatie van allemaal verschillende objecten in dit frisse stilleventje doet de vraag oproepen wat nu het onderlinge verband is. We zien een leeg borrelglaasje, een vijzel om zalven te maken, een zalfpotje met daarin een krokus en rechts daarvan een amethist.  

De krokus springt met zijn heldere lilakleuren er als eerste uit. Het liefelijke bloempje met zijn tere blaadjes steekt af tegen de harde texturen van de omliggende voorwerpen. Ook het heldere glaasje springt er uit. Niet alleen omdat dit het hoogste voorwerp is in de compositie, maar ook omdat het doorschijndende glas afwijkt van de merendeel witte objecten.

Toch lijken de voorwerpen meer met elkaar in verband te staan dan men in eerste opzicht doet vermoeden. Doordat de meeste voorwerpen afkomstig zijn uit de apotheek oogt het als een medisch tafereel. Zeker als we de titel ook bekijken.

De vijzel is zo'n voorwerp uit de apotheek waarmee je poeders fijn kunt malen en verwerken tot een zalf. Uiteindelijk zal de bereide zalf in het zalfpotje gedaan worden, die ook in het stilleven opgesteld staat. De opschrift op het potje is: "EXTRACTUM CROCUS SAT." Vertaalt uit het latijn staat hier zoiets als, extract van gedroogde krokus-sen. De krokus zou dus een helende werking hebben. Bekend is dat de krokus in vroegere tijden gezien werd als een plant die bescherming zou bieden tegen dronkenschap. Nu lijkt ook een connectie gevonden te zijn met het borrelglaasje.Want een leeg borrelglas symboliseert natuurlijk de onthouding van alcoholische dranken. Rest alleen nog de amethist, een kristal dat zich bevindt aan de binnenkant van bepaalde stenen. Er wordt nog wel eens gedacht dat stenen en mineralen geneeskrachtige werking hebben.

De amethist is zo'n steen waarvan vermoed wordt dat het helpt tegen hoofdpijn. Een middel dus dat kan helpen tegen een fikse kater, wanneer er eens te diep in het glaasje is gekeken. Zo lijken de voorwerpen toch met elkaar in verband te staan.

overzicht stillevens