Gifflesje van Cleopatra
pruimenstilleven

KersenstillevenJaartal:
2003

Techniek:
Olieverf op paneel

Afmeting:
65 x 60


Reinout Krajenbrink ©

 

                          KERSENSTILLEVEN

 

 

Aan de titel van het schilderij wordt duidelijk dat ik niet specifiek in dit schilderij een diepere betekenis heb willen leggen, maar gewoon door de schoonheid van de objecten geboeid ben geraakt.Op het gebied van vruchten heb ik al veel verschillende soorten geschilderd, maar nog niet eerder  kersen.

De kers is voor menig schilder een geliefd object , vanwege het appetijtelijke voorkomen. Echter het draait niet alleen om de kersen in dit schilderij, misschien nog wel opvallender is het gedeukte tinnen kannetje.

 

Qua kleur wijkt deze nogal af van de rest van de kleurtoon in het schilderij. De overheer-sende kleur  is namelijk rood, wat we ook in

de kersen zien, maar wat natuurlijk nog sterker aanwezig is in het Persje op tafel. Het warme licht dat van rechts komt binnenvallen, strijkt als het ware over het stilleven en zorgt voor een levendig tafereel met veel glans. Ik speel in dit stilleven met de verschillende texturen (de huid) van de objecten, het zachte metaal van de kan, de sappige kers die licht doorschijnend is, het wollige Persje en de doorschijnendheid van de albasten vaas.

Voor mij is van wezenlijk belang dat de voorwerpen de textuur krijgt die ze ook daadwerkelijk hebben en niet dat een kers bijvoorbeeld van plastic lijkt.

overzicht stillevens