grapefruits

Kogelpot met fruitJaartal:
2011

Techniek:
Olieverf op paneel

Afmeting:
80 x 52


Reinout Krajenbrink ©

 

                      KOGELPOT MET FRUIT

 

 

Wat kan het soms mooi zijn om eens lekker een tijd bezig te zijn met een vruchtenstilleven.De druif, de peer, de appel, elke vrucht afzonderlijk is weer anders en om die unieke vorm op het paneel in verf te vangen is elke keer weer een uitdaging.

We zien op dit schilderij een houten bak met witte muskaatdruiven en peren waarover een zacht strijklicht heen glijdt. Ik kan me bijvoorbeeld goed voorstellen waarom een druiventros nou zo'n geliefd schilderobject is in veel fruitstillevens: de manier hoe het licht door het halftransparante vruchtvlees schijnt, de lichte waas op de schil en elke druif is weer anders en samen vormen ze toch één mooie grote tros. Een peer is daarentegen heel anders, niet transparant maar doordat hij opengesneden is toch van binnen zichtbaar.

Iemand heeft daarnet al met het mes dat op de tafel ligt, twee van die peren gehalveerd om misschien later te verwerken tot een vruchtencompôte.

In het centrum van het schilderij staat niet geheel onbelangrijk de oude kogelpot. Al in de Middeleeuwen diende dit exemplaar in één of andere keuken en nu te zien, weliswaar wat zwart geblakerd, in deze opstelling. De pot is niet uit één stuk gemaakt, maar uit meerdere platen ijzer, omdat de Middeleeuwse smid in die tijd daar nog niet in staat was. Hij klonk vervolgens de platen ijzer aan elkaar met  klinknagels, die ook op het schilderij te zien zijn.

Met de ijzeren greep werd de pot boven een vuur gehangen.

Rechts van de pot staat een schaal met appels. Het felrood van de appelschil geeft een sterk accent in dit schilderij. Het fruit van dit stilleven wordt momenteel verorbert door de merels in mijn tuin, alleen de pot en het doek ligt nog op mijn tafel, maar het is wel vereeuwigd op dit paneel.

 

overzicht stillevens