Johannes en catharina
Balsemflesje van Salome

Kruikje van oom HansJaartal:
2005

Techniek:
Olieverf op paneel

Afmeting:
53 x 42


Reinout Krajenbrink ©

 

                       KRUIKJE VAN OOM HANS

 

 

"Het kruikje van oom Hans" is een schilderij dat ik geschilderd heb ter nagedachtenis van mijn oom, voor wie ik in het voorjaar nog een schilderij mocht schilderen.

Soms als ik bij mensen thuis ben, wil ik nog wel eens rond kijken of ze voorwerpen hebben, die mooi zijn om geschilderd te worden. Toen ik het schilderij voor mijn oom en tante voltooid had, bracht ik het schilderij vlak voor zijn verjaardag bij hun thuis. Hun eigen voorwerpen stonden op het paneel geschilderd, met daarbij veel verwijzingen naar hun gezamenlijk leven. Ik zie het als een voorrecht dat ik dat nog voor hem heb mogen doen. "Zo zullen ze het hopelijk over 100 jaar nog over u hebben", grapten we nog.  Toen ik wegging liet hij mij nog een Grieks kruikje zien, die hij ooit eens gekocht had in Griekenland.  De vorm was sierlijk en ik vroeg hem of ik het een tijdje mocht lenen.

Met het kruikje in de auto ben ik weer naar huis gegaan.

Uiteindelijk heeft het kruikje "gefigureerd" in twee klassieke schilderijen. Het eerste schilderij waarin ik het exemplaar schilderde was "Oedipus en Jocaste". Mooier leek het me om nog één keer het kruikje in een meer centralere rol te schilderen en dan op te dragen aan mijn oom die altijd een grote interesse heeft gehad voor de klassieke oudheid. Het schilderijtje heeft dan ook een klassieke uitstraling, natuurlijk door het kruikje maar ook o.a. door het marmer.

 

 

overzicht stillevens