magnolia met viooltjes
winterkoning

Middeleeuwse disJaartal:
2006

Techniek:
Olieverf op paneel

Afmeting:
110 x 63


Reinout Krajenbrink ©

 

                            MIDDELEEUWSE DIS

 

 

In zijn grote interesse voor de klassieke Oudheid en de Middeleeuwen, kwam kunstenaar Reinout Krajenbrink na grondige studie tot dit schilderij: een middeleeuwse dis. Hoewel het thema misschien terugrijpt naar het verleden, lijkt het alsof het ook nu had kunnen plaatsvinden. Het schilderij oogt fris door de felle en warme kleuren van de verse appels.

De maaltijdbereider heeft zo juist al enkel kastanjechampignons gesneden met het mes, die nu even onberoerd op tafel ligt. Als straks alle ingrediënten fijngesneden zijn op het snijplankje, zullen ze gekookt worden in de donkere kogelpot boven een open vuur.

    Wie goed kijkt, ziet dat deze pot gemaakt is van stukken plaat ijzer die aan elkaar geklonken zijn met nagels. Dit getuigt van een heel oud model, omdat men in die tijd nog niet in staat was zulke bolle vormen uit één stuk te smeden. De pot is echter waterdicht en werd met de ring aan een haak boven het vuur gehangen.

    De schaal waarin de groenten zijn neergelegd is een soort druipschaal, het afdruipende vocht wordt via de schenktuit afgegoten. De geschilderde objecten zijn allemaal authentiek en afkomstig uit het museum van Uithuizermeeden.

    Toch heeft de kunstenaar niet alleen als doel gehad een historisch tafereel weer te geven, meer nog wil hij de historische voorwerpen laten leven in deze huidige tijd. Doormiddel van een dynamische compositie, met veel details. De kogelpot is vrij onzichtbaar tegen de donkere achtergrond maar alle voorwerpen lijken naar hem toe te wijzen, zodat hij juist in de aandacht komt te staan. Tevens contrasteert de pot ook sterk met het witte tafellaken, waardoor nog eens extra de aandacht op hem gevestigd wordt. Nog meer dynamiek vinden we in de kleurcontrasten van de appels tegenover de prei. De aardekleuren van de paddestoelen zijn meer ingetogen dan het kleurgeweld van groente en fruit en zorgen voor een soort balans in het stilleven. Al met al een heel fris schilderij van een middeleeuwse dis.

 

overzicht stillevens