beschermende wijsheid
verleiding

Een nieuwe lenteJaartal:
2004

Techniek:
Olieverf op paneel

Afmeting:
25 x 20


Reinout Krajenbrink ©

 

                                         EEN NIEUWE LENTE

 

 

Dit schilderijtje is eigenlijk een vervolg op de "Paastijd". Ging het bij de "Paastijd" nog om ootmoed en beslotenheid, dit stilleventje heeft een meer uitbundig karakter.

Het kuiken is net uit het ei gekropen en een nieuwe lente is aangebroken. Net zoals de lente in aanvang subtiel en kwetsbaar begint en ontluikt in overvloed en weelderig-heid, zo zijn ook de voorwerpen hier niet meer zo fijn als op zijn voorganger “Paastijd”. Die weelderige vormen zien we o.a. terug in de korenaren, die verstrengeld in elkaar liggen op de achtergrond, maar ook aan de springerige vormen op de porseleinen eierdop.

     Een ander symbool van overvloed is de overvolle mand, hier weergegeven als een biezen mandje gevuld met eieren. Het zijn allemaal universele symbolen om de lente mee aan te duiden. Toch heeft de schilder meer willen doen  dan het geven van een impressie van het voorjaar.

     In navolging van het paasminiatuurtje "Paastijd", wordt in dit schilderijtje de opstanding en wedergeboorte van Christus mee uitgedrukt.  Zoals het ei een teken is van de ontwakende vruchtbare natuur, staat het ook in verband met de gelijkenis van de op-standing en wedergeboorte. Het thema 'wedergeboorte' manifesteert zich in dit schilderijtje echter niet alleen in de betekenis van de eieren. Wat zal blijken, is dat ook het mandje, de veer en het graan dit gemeenschappelijk thema met zich mee dragen. De mand dankt o.a. de betekenis van wedergeboorte aan het feit, dat het kindje Mozes door Egyptische prinsessen werd gevonden in een op het water drijvend biezen mandje. Daarmee kreeg het kans een nieuw leven op te bouwen aan het Egyptische hof.

    De veer en het graan hebben meer om hun karakteristieke eigenschappen deze betekenis gekregen. In alle landstreken waar graan een basisvoedsel is lijkt het een troostrijke metafoor voor de opstanding na de dood: het graan dat 's winters in de aarde slaapt en in de lente weer ontkiemt. Zo zorgt de gewichts-loosheid van een veertje tot die zelfde betekenis van wedergeboorte. De lichtheid van de veer, maakt het mogelijk dat de wind het moeiteloos naar elders  verplaatst, waar het een nieuw leven kan beginnen.

De nieuwe lente, een tijd van ontspruiting en wedergeboorte.

 

overzicht stillevens