Oud en nieuwJaartal: 
2003

Techniek: 
Olieverf op paneel

Afmeting: 
72 x 60

Reinout Krajenbrink ©

 

                                       OUD EN NIEUW

 

 

Dit schilderij zal bij menigeen een gevoel van nostalgie oproepen. Geen wonder, de meeste voorwerpen lijken afkomstig te zijn uit het verleden en niet bespaard gebleven aan de tand des tijds. In een periode van maatschappelijke onrust kan een blik op dit vredige tafereel ons even stil doen staan bij het onbekommerde leven, dat in alle drukte ook nog kan bestaan.

Het laat ons een oude werktafel zien in een schuur. Op de tafel liggen een paar kinder-schaatsen, ze moeten klaarblijkelijk nog gebruikt worden, want er is nog geen ge-smolten ijswater te zien. Vermoedelijk is de ansichtkaart pas binnengekomen, waarop een winterlandschap van Pieter Bruegel de Oude (1565) te zien is. De goede kijker zal al gauw een link tussen de schaatsen en de ansichtkaart kunnen zien. Het schilderij is ten tijde van de jaarwisseling geschilderd en niet voor niets heeft het dan ook de titel; "Oud en nieuw "gekregen.Het is een periode die vaak op traditionele wijze gevierd wordt. We doen afstand van het oude en gaan het nieuwe tegemoet. Het element van het oude is in het schilderij duidelijk vastgelegd. Het is bijna net zo duidelijk afgebeeld als het beeld dat we hebben van ons oude verleden. Het nieuwe -dat wat nog komen gaat- daarentegen is minder zichtbaar. De toekomst ligt voor ons nog open en daar lijkt het schilderij toch iets van te willen vertellen. Met opzet zijn alle voorwerpen op het schilderij geopend afgebeeld: de open la, de geopende envelop, de openstaande ansichtkaart, de losse veters van de schaatsen en de geopende koek-trommel. Het zijn allemaal verwijzingen naar

al het nieuwe; de toekomst wat nog komen gaat. Het is daarom ook niet duidelijk wat bijvoorbeeld in de la ligt.

 Natuurlijk is de nieuwe tijd niet een open boek en kunnen we soms vrij duidelijk inschatten hoe deze gaat verlopen. Net zoals we kunnen bepalen wat in de trommel zit (gezien de tekst erop) of wat in de envelop gezeten heeft. Kort samengevat wil dit schilderij dus eigenlijk zeggen: sta open voor het nieuwe, maar behoudt het goede.

Alfa en Omega
De helende krokus
overzicht stillevens