PimpelmeespaartjeJaartal:
2010

Techniek:
Olieverf op paneel

Afmeting:
25 x 28


Reinout Krajenbrink ©

 

                         PIMPELMEESPAARTJE

 

 

Voor het raam van mijn nieuwe atelier in Groningen heb ik een stenen bak staan waar ik oud brood in doe of zo af en toe een rotte appel. Vanachter mijn ezel zie ik dan vaak mijn gevederde vrienden in grote getale zich te goed doen aan het voorgeschotelde voedsel. Koolmezen, pimpelmezen, merels en mussen. Dat zijn de vogels die ik tot nu toe heb kunnen ontdekken. De pimpelmees vind ik van dit kwartet  de mooiste. Dit kleine vogeltje heb ik nog niet eerder geschilderd, wel ging de koolmees, het goudhaantje en de roodborst hem voor. Dit beestje verdient het ook, om eens geschilderd te worden. Het prachtige kobaltblauw op hun kopje steekt mooi af tegen het geel op hun borst. Niet alleen voor mij als schilder heeft dat blauwe hoedje aantrekkingskracht, het is voornamelijk bedoeld voor de mannetjes om de vrouwtjes ermee te imponeren.

In dit tafereel is zo'n paartje naar binnen gevlogen om zich te goed te doen aan het vruchtvlees van wat sierappeltjes. Het mannetje zit op de uitkijk terwijl het vrouwtje aan de voorste appel is beginnen te pikken. De zilveren schaal kan onmogelijk door de pimpelmezen omgegooid zijn, dus vermoedelijk heeft een klein kind er een snelle graai uitgedaan waardoor het is omgevallen.

Het schilderij heeft een hele duidelijke driehoekscompositie, dit is een hele stabiele en rustige compositie. Binnen deze compositie is er één en al levendigheid. De wirwar van appels met hun springerige steeltjes, de blinkende schaal met al zijn schitteringen en de levendige kleuren van de pimpelmezen.

Het zal zeker niet mijn laatste schilderij zijn met vogels, want ze geven voor mij een levendige bijdrage aan de doorgaans zo verstilde voorwerpen.maislunch
heiligbrood
dieren

Zaal dieren