Groentendis op Toscaanse tafelJaartal:
2007

Techniek:
Olieverf op paneel

Afmeting:
135 x 105


Reinout Krajenbrink ©

 

                 GROENTENDIS OP TOSCAANSE TAFEL

 

Dit schilderij is een prachtig voor-beeld van een vaak terugkerend thema in Reinouts werk: Italië. Het thema lijkt onlosmakelijk verbonden met de schilder aangezien hij regel-matig, sinds zijn verblijf in Umbrië

en de Toscane, Italiaanse motieven verwerkt in zijn schilderijen. Toch lijkt dit tafereel een oer-Hollands stilleven, met middeleeuws aarde-werk en een tinnen schenkkan.

Het aardwerk bestaat uit een 15e eeuwse groenteschaal en een kook-pot uit een nog eerdere periode. Ze zijn via bodemopgravingen in een beerput gevonden in Noordoost Nederland.  

Toch heeft Reinout er voor gekozen, niet alleen middels de titel maar ook in de opstelling Italiaanse invloeden te verwerken. De tafel afkomstig uit Florence, trof hij aan in het Uffizi, één van de beroemdste kunstmusea van de wereld met zeer veel werken van Italiaanse primitieven en renaissanceschilders. Het verse fruit en de groenten geven met hun felle kleuren het stilleven een fris karakter. Het middelste witlof dat naar de kijker wijst, vormt als het ware een inleiding op het schilderij en wijst naar het punt waar alle lijnen lijken samen te komen. Er valt echter meer over de rangschikking en de kleuren van de groenten te vertellen. We zien rechts het rood van de paprika's, in het midden het wit van het witlof en links het groen van de appels. Dit is niet toevallig gekozen, zou je het schilderij een kwartslag naar links draaien dan zijn dit in deze volgorde de kleuren van de Italiaanse vlag. Het is een knipoog naar de titel toe en een stille verwijzing naar Reinouts voorliefde voor dit Mediterrane land.

 

          

 

 

onvoltooide
friesland
overzicht stillevens