Blauwe pop
glaswerk met druiven

Een volmaakt levenJaartal:
2004

Techniek:
Olieverf op paneel

Afmeting:
33 x 29


Reinout Krajenbrink ©

 

                       EEN VOLMAAKT LEVEN

 

 

Een bezoekje aan een nabijgelegen bos was uiteindelijk inspiratiebron voor dit schilderijtje. Het was medio augustus en ik zag aan de rand van het bospad een grote braamstruik vol met bramen. De bramen waren er in verschillende kleuren, groen, rood en zwart. Ik nam er een tak van mee en thuis besloot ik de symbolische betekenis van de braam op te zoeken. Het bleek dat die verschillende kleurstadia van de braam ook de symbolische betekenis vormt van deze vrucht, namelijk de rijping van het menselijk leven. Doordat de braam in drie kleurenstadia rijpt staat de groene kleur voor de jeugd, de rode kleur voor het volwassen worden en de zwarte kleur voor de oude wijze jaren.

Daarop besloot ik een stilleventje te maken dat geënt is op ons leven van het begin tot het eind. De geboorte, de oorsprong van ons leven, wordt hier weergegeven door het ei. Het ei is een universeel symbool van het ontstaan van het leven en is in die hoedanigheid een veelvuldig gebruikt object in scheppingsmythen uit uiteenlopende landen. In dit stilleven zien we enkele eieren liggen in een mandje en twee daarvan, waarvan één opengebroken, op de tafel.

Het mandje staat in de traditionele symboliek voor het beschermende moederlichaam. In deze context speelt het biezen mandje ook een rol in het verhaal van het kindje Mozes. Het leven van de pasgeboren Mozes liep in gevaar, want de Egyptische farao wilde alle pasgeboren Hebreeuwse jongetjes doden. Het baby'tje wordt gered door het te verbergen in een biezen mandje dat de Nijl wordt opgedreven. De mand als symbool van de moederschoot.

De eieren die uit de mand (moederschoot) op de tafel liggen representeren de geboorte. De geboorte die concreet zichtbaar is in het opengebroken ei. Een nieuw leven is geboren. De binnenkant van de schaal is spierwit, de kleur van zuiverheid en volmaaktheid, met deze kleur begint het leven. Het proces van opgroeien, volwassen worden en de oudere jaren zien we dus terugkomen in de bramen. Uiteindelijk symboliseert het witte veertje het heengaan van de mens. Door de lichte eigenschap van een veertje waarbij het makkelijk opstijgt in de lucht, heeft het de betekenis van de opgaande ziel gekregen.

De witte kleur waarmee het leven begon, is ook de kleur waarmee het leven weer eindigt. Een klein stilleventje dat toch uiteindelijk een volmaakt leven wil uitbeelden.

 

overzicht stillevens