Waardevolle nisJaartal:
2006

Techniek:
Olieverf op paneel

Afmeting:
90 x 110


Reinout Krajenbrink ©

 

                            WAARDEVOLLE NIS

 

 

Dit schilderij werd gemaakt in opdracht. Het is een trompe l'oeil  van een houten nis met persoonlijke dingen die van emotionele waarde zijn voor de opdrachtgever. De grote en kleine kleinoden werden op dit paneel vereeuwigd middels een compositie in een houten kast. Zo'n compositie leent zich er prachtig voor om veel voorwerpen te verwerken in een schilderij.

Bij de compositie is er op gelet dat zowel de persoonlijke dingen van de opdrachtgever als wel van de opdrachtgeefster vertegenwoordigt zijn. Dat kunnen dingen zijn die voor hun als individu belangrijk zijn (hobbies etc.) maar ook dingen die hun samen bindt (reizen, kinderen etc.)

De één heeft voor zijn beroep veel op zee gevaren, vandaar ook dat enkele attributen verwijzen naar de zeevaart: zo zien we linksboven het embleem dat zat op de pet. Daarnaast staat een glazen cognacfles met daarop een driemaster gegraveerd. Maar nog meer dingen verwijzen naar het leven op zee: als we naar de globe kijken zien we dat deze zo gedraaid is dat grotendeels de Stille oceaan in beeld is. Het schip waarop hij vaarde zien we op de foto, die onder aan de kast geprikt is.

Van haar kant zijn ook hele persoonlijke voorwerpen in de compositie opgenomen, vaak kleine voorwerpen die een geschiedenis hebben of een herinnering aan iets geven.De dagboeken en het etsje van Hardenberg zijn daar voorbeelden van, maar ook het kleine glazen pakje met gouden strik linksboven en het boek wat een kistje blijkt te zijn, koestert voor haar waardevolle herinneringen. Zelf volgde ze een cursus iconografie en maakt nu zelf iconen. Eén daarvan zien we ook op dit schilderij afgebeeld.Zo zien we in dat boek, wat een kistje blijkt te zijn, een foto staan met daarop hun twee kinderen toen ze nog klein waren. Inmiddels zijn ze al lang volwassen, maar heeft hun moeder dingen van hun bewaard die voor haar heel waardevol zijn. Getuige het zilveren ezeltje, dat behoorde tot een grote serie beesten, die één van de zoons vroeger allemaal wilde sparen. De ander is een avonturier die af en toe aan bergbeklimmen doet en hieraan refereert het houten poppetje dat via een touwtje naar boven klimt.

Zo staan er nog wel meer dingen op die allemaal een reden hebben, waarom ze uitgekozen zijn. Het is al met al dus een bont tafereel geworden van bijzondere voorwerpen, die voornamelijk voor de opdrachtgever een compositie vormen van hun eigen waardevolle leven.

 

frisse aardbeitjes
tesje van anna
overzicht stillevens