middeleeuwse dis
winterkoningin

Winterkoning



Jaartal:
2006

Techniek:
Olieverf op paneel

Afmeting:
25 x 19


Reinout Krajenbrink ©

 

                             WINTERKONING

 

 

Het stilleven "De winterkoning" is onderdeel van een miniserie van twee miniaturen;zijn tegenhanger is "De winterkoningin". In beide stillevens staat een porseleinen winterkoninkje centraal, echter in dit schilderij gaat het om de mannelijke variant: de koning.

Hoewel het vogeltje in het echt maar bescheiden van gestalte is, heeft het toch de titel van koning winter gekregen. Misschien komt het wel doordat het toch wel levendige en ook dominante vogeltjes zijn. De mannetjes verdedigen vaak fel hun vrouwtje en hun territorium. De mannetjes bouwen geheel gesloten nestjes, die door het vrouwtje worden aangekleed met een verendek.

Reinout heeft in dit stilleven iets van die mannelijke aspecten van dit merkwaardige vogeltje willen uitbeelden. Zo zien we een rood porseleinen winterkoninkje staan op een blikken doosje. Het lijkt haast of hij op de uitkijk is op zijn hoede voor onraad, wakend over het doosje waarvan hij de sleutel bezit.

Het doosje kan geassocieerd worden met het gesloten nest, maar dieper nog als symbool van het vrouwelijke. Links van het doosje ligt dan ook de sleutel die hij van het doosje bezit, wat erop kan duiden dat hij de kuisheid van zijn vrouwtje waarborgt.

Hoewel het hier gaat om slechts een porseleinen vogeltje, zorgt de veer op de voorgrond ervoor dat er een link wordt gelegd naar de levende vogelwereld. Het is alsof het winterkoninkje de veer net in een kortstondig gevecht verloren heeft.

Verder zien we ook de narcis, een bloem, die vanwege zijn vorm en kleur o.a. de zon representeert. De zon staat voor het mannelijke, net zoals in de meeste tradities de warme kleuren zoals geel en rood voor het mannelijke principe staan. Het winterkoninkje is hier dan ook vanwege zijn geslacht rood van kleur.

 

 

 

overzicht stillevens