WinterkoninginJaartal:
2006

Techniek:
Olieverf op paneel

Afmeting:
25 x 19


Reinout Krajenbrink ©

 

                             WINTERKONINGIN

 

 

De winterkoningin is een schilderijtje dat toebehoort aan een tweede schilderij: De winterkoning. Samen vormen ze een tweeluik waarin het vrouwelijke en het mannelijke aspect wordt uitgebeeld, met als centraal thema: een vogel, namelijk het winterkoninkje.

Op de eerste blik oogt dit schilderijtje echt als een voorjaarschilderij, we zien de blauwe druif, een voorjaarsbloempje staand in een vijzel. En in een Japans saké kommetje zitten de kleine eitjes van het winterkoninkje, het zijn typische symbolen van het voorjaar.  Het voorjaar is een periode wat goed te vergelijken valt met het vrouwelijke aspect, uit de schoot van beiden ontstaat nieuw leven.

De winterkoningin laat dus de vrouwelijke kant zien. En doet dat in een stilleven waarin we een porseleinen winterkoninkje zien dat als het ware toezicht houdt bij een schaaltje eitjes. Op de achtergrond staat een vijzel met blauwe druifjes en daarnaast ligt een stamper.

In de levende wereld is het vrouwtje bij de winterkoninkjes degene die erg zorgzaam is. Het mannetje bouwt het nestje, maar zij is het, die de binnenkant bekleedt met een zacht verendek.

De eitjes van het winterkoninkje zijn zoals dit stilleven laat zien gevlekt.

In dit schilderijtje domineert voornamelijk de kleur blauw, het is de kleur die met het vrouwelijke wordt geassocieerd, denk maar aan Venus, de blauwe planeet. Het is een rustige kleur die in de kleurensymboliek tegenover de kleur van het vuur staat: rood (mannelijk).

Vandaar ook dat "de winterkoningin" hier te zien is in de blauwe variant. Het blauw zien we nog meer in de blauwe druif en in het Japanse saké schaaltje. De vijzel is ook zo'n voorwerp dat door zijn vorm en gebruik de symboliek van het vrouwelijke heeft meegekregen. Het is een voorwerp, waarin vaste stoffen met een stamper fijn worden gestampt tot poeder.

De winterkoningin, de vrouw, is dus qua onderwerp nauw verbonden met haar wederhelft: De winterkoning, de man. Reinout heeft daarmee voor het eerst een serie geschilderd dat moeilijk los van elkaar gezien mag worden.

# winterkoningin is een schilderijtje dat toebehoort aan een tweede schilderij: De winterkoning. Samen vormen ze een tweeluik waarin het vrouwelijke en het mannelijke aspect wordt uitgebeeld, met als centraal thema: een vogel, namelijk het winterkoninkje.

 

 

 

 

winterkoning
lage der a
overzicht stillevens